Golf op de Olympische Spelen

In augustus 2009 stemde het IOC over welke twee sporten in 2016 aan het programma zouden worden toegevoegd, waarbij golf samen met rugby werd gekozen. Er was zowel een mannen- als een vrouwenwedstrijd in 2016 in Rio. De vorige keer dat golf werd gespeeld op de Olympische Spelen was meer dan 100 jaar eerder, in 1904.

Tokyo 2020

De competitie voor de Spelen van 2020 in Tokio is ongewijzigd gebleven ten opzichte van Rio 2016. Het toernooi bestaat uit een individueel strokeplaytoernooi van 72 holes. Een drie-holes playoff zou worden gebruikt voor eventuele gelijkspel voor medailles. Er zijn 60 mannen en 60 vrouwen in het veld. De Top-15 golfers van de wereld kwalificeerden zich automatisch voor een Olympische ligplaats. Buiten de Top 15 werden spelers geselecteerd op basis van de wereldranglijst, maar alleen als er niet meer dan twee golfers uit één land al in het veld zijn.

Olympische Golf Trivia

  • In 1900 was er een individueel golfevenement voor mannen en vrouwen, maar in 1904 alleen voor mannen.
  • In 1904 nam de Canadees George Lyon de gouden medaille mee naar huis en liep op zijn handen naar het podium bij de prijsuitreiking.
  • Het enige Olympische evenement waaraan moeder en dochter samen deelnamen was het golftoernooi van 1900. Het evenement werd gewonnen door de Amerikaanse golfster Margaret Abbott. Haar moeder Mary, een romanschrijfster, deed ook mee en eindigde op de zevende plaats.
  • In 1904 deden alleen mannen mee, individueel voor mannen en in teamverband voor mannen. Er waren verschillende andere golfwedstrijden op het programma, waaronder een puttwedstrijd, hoewel alleen de twee herenwedstrijden als Olympisch werden geclassificeerd.
  • In 1936 werd in Baden-Baden, Duitsland, een oefengolftoernooi gehouden (zie meer) De eerste hole-in-one tijdens een Olympisch golftoernooi werd geslagen door Justin Rose uit Engeland, op de 189-yard, par-3 vierde hole op de Olympische baan van Rio.